سرویس بینالملل ـ روزنامه «لس آنجلس تایمز» نوشت: «یوکیو آمانو»، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، با اعمال فشار از سوی کشورهای عربی، خواهان اقدامی بینالمللی برای متقاعد ساختن اسرائیل به امضای پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای، NPT، شد تا از این راه، فعالیتهای هستهای این یهودینشین فاش شود.
به گزارش «تابناک»، رژیم اسرائیل در مقابل اعلام کرده است این قبیل اقدامات، باید متوجه کشورهای امضا کننده این پیمان از جمله ایران و مانع از دستیابی آنها به سلاح هستهای شود.
بنا بر این گزارش، چهارشنبه آسوشیتدپرس از فرستادن نامه مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به 151 کشور عضو آژانس خبر داد که در آن، خواهان پیشنهادهای آنها درباره متقاعد ساختن اسرائیل به امضای این پیمان شده است.
در همین حال، گفته میشود آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه و چین، پنج قدرت برتر مجهز به سلاح هستهای، بار دیگر، مسأله پاکسازی خاورمیانه از سلاح هستهای را تأیید کردهاند.
مقامات رژیم اسرائیل از جمله سخنگوی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، وزیر انرژی اتمی، معاون وزیر امور خارجه، وزیر تهدیدات استراتژیکی و وزیر ارتباطات، همگی از اظهار نظر درباره پیشرفتهای اخیر رژیم صهیونیستی در این زمینه خودداری کردند.
همچنین به نوشته «لس آنجلس تایمز»، تل آویو که از جامعه بینالملل خواسته بود برای توقف ایران از دستیابی به سلاح اتمی موضع محکمی در پیش گیرد، خود در وضعیت نامطلوبی قرار گرفته و تحت فشارهای اخیر با درخواست شفافسازی قابلیتهای هستهای خود روبهرو شده است.
آمانو در نامهای به وزاری خارجه 151کشور عضو IAEA خواهان تبادل نظر پیرامون چگونگی به اجرا گذاشتن قطعنامهای در راستای متقاعد ساختن رژیم اسرائیل برای عضویت در NPT و بازدید از تأسیسات هستهایش شده است.
این در شرایطی است که یک مقام اسرائیلی به این مطلب اشاره میکند که چرا معاهده ای که کشورها را از گسترش سلاح هستهای منع میکند، مانع از تلاش دولتهایی مثل دولت صدام حسین و هماکنون دولت ایران در دنبال کردن برنامههای ساخت سلاح هستهای نمیشود!
همچنین مصر پیشنهاد کرده است کنفرانس NPT از آغاز گفتوگوها درباره منطقه عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه در سال آینده پشتیبانی کند. آمریکا با پشتیبانی از این طرح، بر این باور است که نخست باید پیشرفتهایی در روند صلح خاورمیانه حاصل آید؛ اما «آلن تاچر»، معاون وزیر خارجه آمریکا، این پرسش را مطرح میکند که بدون وجود هیچ برنامهای، چگونه میتوان به این مهم دست یافت؟!
در حالی که هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، از حمایت واشنگتن از هر گونه اقدام در جهت دستیابی به این هدف خبر میدهد تاچر میگوید آمریکا ماهها است که در حال مذاکره با مصر است. به گفته یک منبع آگاه دیگر واشنگتن مدتهاست که در این باره با اسرائیل نیز در حال مذاکره است.
هفت ماه پیش کشورهای عضو IAEA در کنفرانس سالانه خود با انتقاد مستقیم از رژیم اسرائیل و برنامههای اتمیاش در شرف به تصویب رساندن قطعنامه ای بودند که از میان 110 کشور حاضر 49 کشور از آن حمایت، 45 کشور نیز با مخالفت کرد و شانزده کشور نیز در آن کنفرانس حضور نداشت.
در این قطعنامه، از تواناییهای هستهای رژیم اسرائیل و به دنبال آن، تهدید گسترش سلاح هستهای که امنیت و ثبات خاورمیانه را به خطر میاندازد، ابراز نگرانی شده است.
گفتنی است، آمریکا و همپیمانانش با بیان نگرانیهای خود از این مسأله که تهران بر خلاف ادعای صلح آمیز بودن برنامههای هستهایش در تلاش برای دستیابی به قابلیت ساخت سلاح اتمی است، ایران را بزرگ ترین تهدید برای گسترش سلاح هستهای در منطقه میدانند؛ اما جوامع اسلامی بر این مسأله پافشاری میورزند که توانایی هسته اسرائیل تهدید اصلی در خاورمیانه است.